Esszük, isszuk kenjük a bőrre, de vajon tisztában vagyunk vele hogy mi ez?

A kollagén a sejtek egyik alapvető alkotóeleme a bőrünket tekintve segíti megőrizni annak a struktúráját, feszességét és természetes ellenálló képességét. Ezek mellett hozzájárul a mozgásszervrendszer, a sejtek védő mechanizmusok épségéhez, támogatja az ízületek, izmok és porcok egészséges működését. Ez teljesen egyértelmű miután a testünk fehérjéinek egy harmadát teszi ki, csaknem minden szövetünk tartalmaz kollagént.

Így ennek a pótlása idő előrehaladtával fontossá válik és nem csak a bőrünk egészségét, öregedésének lassítását tekintve, hanem egészségügyi szempontból is hasznos (pl. gyulladások kialakulása ellen vagy hogy hosszabb távon megőrizzük az érfalak rugalmasságát).

A kollagén egy vázfehérje úgy kell elképzelni mint egy ragasztó anyagot a szöveteket rugalmasan köti össze. Az idő előrehaladtával testünk kevesebb kevesebb kollagént termel. A lassulási folyamat 20 éves kor után már elkezdődik és kutatások szerint 50-60 éves korra teljesen leáll.
Rossz hír nekünk nőknek, hogy a mi a szervezetünk alapból kevesebbet termel ez esztétikai szempontból igen érzékenyen érint minket.

Kollagén szerepe a bőrápolásban

Több tucat kollagén létezik mind egyedi feladattal, de a test kollagén tartalmának 90%-át az 1-es típusú kollagén alkotja.

Mi befolyásolja a kollagén termelést?

Természetes folyamat, hogy csökken az idő előrehaladtával. DE az általam mindig emlegetett HÁRMAS egység itt is érvénybe lép. Vagyis életmód, rendszeres kozmetikai kezelések és megfelelő otthoni bőrápolási rutinnal a degenerációs folyamatokat tudjuk lassítani. (erről később bővebben fogok írni😊)

A természetes kollagéncsökkentést gyorsítják:

5

túlzott UV sugárzás

5

tápanyag szegény táplálkozás

5

mértéktelen cukor fogyasztás

5

dohányzás

5

alvás hiány

5

légszennyezettség

Milyen jelei vannak ha a kollagén termelésünk nem a régi?

5

az arc egyes területén (homlok, szem külső sarka) finom barázdák jelennek meg

5

idővel a ráncok mélysége nő

5

barnás foltok jelenhetnek meg a kézfejen, arcon, nyakon és a dekoltázson

5

bőrön ejtett sebek lassabban gyógyulnak

5

fájdalmas ízületek

5

aktív sportolás után hosszabb regenerációs idő

Mit tehetünk kollagén pótlására, kozmetikus szemmel hogyan tudjuk fokozni a kollagéntermelődést?

01

Kollagén mint kozmetikai hatóanyag…

Észszerű lenne, hogy amiből kevesebb termelődik pótoljuk. De ez kozmetikai összetevőket, a gyakorlatot tekintve ez nem ennyire fekete fehér.

Egyszerű a magyarázat, hogy miért ne dőlj be a hangzatos, hívogató kollagén tartalmú krémeknek és miért beszélünk e téren kollagéntermelődés fokozásáról és nem pótlásáról. A kollagén molekula nagyságából adódóan (500 daltonnál nagyobb) nem képes bőr középső rétegeibe beszívódni. Hidratáló hatása valamelyest lesz, de nem arra ad megoldást amiről a reklám szól…

Anti-aging szempontból a kollagén termelődést serkentő hatóanyag fogják a megoldást kínálni nekünk. Ilyenek pl. a retinol, a retinol származékok, glikolsav, C-vitamin vagy a jolly joker peptidek.

02

Kollagén mint ital, por, kapszula

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a kollagénes italok fogyasztása. A Social media is elhalmoz bennünket a már megszámlálhatatlan mennyiségű kollagén porok, kapszulák ajánlásával.

Többen is kikértétek a véleményem, tapasztalatom, érdemes-e szedni.
Röviden igen. 😊

Na de milyet?
Miután több formában is megtalálható (por, ital, kapszula, tabletta). A lusták valószínű a tabletát vagy kapszulát, rosszabb estben a már ízesített italt fogják választani. Azért kitérek rá, hogy ami nem te általad van ízesítve legyen az bármi táplálék kiegészítő ital egy buktatója van az ízfokozó és az édesítőszer. :/
Ár – hatóanyag arányban a por jobban megéri.

Mire figyeljünk kollagén por vásárlásakor?

5

Hidrolizált kollagén legyen. Ez azért fontos, mert a kollagén 3 aminosav láncból áll, míg hidrolízálás során kisebb pár aminoav láncból álló fehérjék keletkeznek, ezeket más néven mér hívhatjuk kollagén peptideknek. Erre a folyamatra a könnyen emészthetőség miatt van szükség, a vérárammal emésztés után azonnal eljut a szükséges helyekre.

5

Ne tartalmazzon mesterséges édesítőt

5

Minél kisebb a molekula tömege annál jobban hasznosul. A hal, marha, sertés kollagének közül a hal kollagén peptidnek a legkisebb a peptid mérete akár már 2000 Dalton alatti.

5

Számomra fontos egy termék választásnál, hogy mióta van a piacon, és ki van a márka mögött.

Mennyi a szükséges adag kollagénből?

Ajánlott napi adag pl. hal kollagén peptidből 2,5-5g, de lehet emelni egyes felmerülő problémák esetén.

Összefoglalva szükségünk van kollagénra egy bizonyos kor után fogyasztására vagy kozmetikumok formájában termelődésének serkentésére.